Därför är en Miljömärkt ny kamin bättre än en gammal kamin

Det sägs att du har pengar att spara genom att byta ut din gamla kamin mot en ny. En ny kamin ska också vara betydligt mer miljövänlig och brandsäker. Men stämmer allt det här? Vi ställde frågorna till Mariebergs vd Jörgen Szymcsak som berättar om fördelarna med en Miljömärkt ny kamin. Hjälp till att rädda världen lite grann varje dag du också!

Därför är en Svanenmärkt ny kamin bättre än en gammal kamin - bild på Contura 35 låg.

Varför ska jag byta ut min kamin mot en ny?

Jörgen Szymcsak, stämmer det verkligen att nya kaminer är så mycket bättre än gamla? Är inte det här bara ett reklamtrick för att få folk att köpa nytt?

- Nej, kaminerna har utvecklats enormt under 2000-talet och använder idag den så kallade clean burning-tekniken. Det innebär stora fördelar både med tanke på miljön och på din elräkning.

När är en kamin att betrakta som "gammal"?

- Enkelt uttryckt: om den är tillverkad på 1900-talet, med undantag för vissa modeller från slutet av 90-talet. Clean burning-tekniken kom nämligen 1997.

Jag har en kamin från 70-talet. På vilket sätt är den dålig?

- En kamin från 70-talet är i princip bara en fyrkantig låda där man lägger ved som får brinna fritt. Den är otät, släpper in tilluft lite överallt och veden brinner för fort.

Fast jag tycker den ändå värmer bra. Det blir så varmt när vi eldar att vi faktiskt får öppna fönstren även mitt i vintern.

- Ja, fast blir det inte en sorts bastueffekt? När all värme från veden levereras snabbt bildas det en värme som inte är komfortabel. Med en ny kamin får du en mycket behagligare värme fördelad över längre tid.

Vilka andra nackdelar finns det med en äldre kamin?

- Om jag listar några av nackdelarna:

  • du ser inte elden - nya kaminer har högre mysfaktor genom att du ser elden dansa och glöda på ett helt annat sätt.
  • du får hög vedförbrukning med en gammal kamin.
  • du får sotbildning i skorstenen och på luckorna.
  • höga rökgastemperaturer, vilket är en brandrisk i en gammal skorsten.

Brandrisk?

- Ja, om kaminen dessutom har en stålskorsten från samma tid så är det troligt att isoleringen runt stålpipan har torkat ihop. Det utgör en brandrisk. Länsförsäkringar Värmland har gjort en utredning om bränder där kaminer varit inblandade. Samtliga kaminer var tillverkade före 1997, utan clean burning-teknik.

Några tips till folk som funderar på att köpa ny kamin?

- Satsa på en ny, gärna Miljömärkt kamin. Köp inte begagnat från Blocket, de gamla kaminerna ska bort från marknaden helt och hållet.

På vilket sätt kan jag spara pengar på att byta till en ny kamin?

Enligt Contura kan en familj som skaffar en ny kamin som primär uppvärmningskälla spara upp till 12 000 kr per år i värmekostnader. För en familj som redan har en kamin men byter mot en ny är vinsten upp till 6 000 kr.

Jörgen Szymscak, finns det många som använder kamin som enda uppvärmningskälla? Är det lönsamt?

- Ja, ju längre norr om Stockholm / Uppsala, desto vanligare är det. Veden är lättillgänglig och billig. Du kan halvera husets elförbrukning och spara 12 till 15 000 kr med en ny kamin, beroende på husets storlek.

Och med en ny kamin kan jag alltså spara upp till dubbelt så mycket jämfört med en gammal? Vad beror det på?

- De moderna kaminerna har en betydligt högre verkningsgrad och lägre vedförbrukning. Du behöver alltså mindre ved, samtidigt som brasan brinner längre.

Hur är det med andra typer av eldstäder, kakelugnar till exempel? Är de också ekonomiska?

- Ja, kakelugnar har den stora fördelen att de ackumulerar vedens energi och sprider värmen över tiden. En kakelugn ger mindre effekt, säg 2 kw, men ett nyare hus behöver bara 1 till 2 kw per timme för att hålla värmen. Kakelugnen kan sprida värmen över ett helt dygn, det blir en superskön värmekomfort.

På vilket sätt är en ny kamin bättre för miljön än en gammal?

Genom att byta till en ny kamin hjälper vi till att rädda världen, sägs det. Hur då?

- Clean burning-tekniken gör så att nya kaminer bara släpper ut omkring 10 procent oförbrända gaser och partiklar i förhållande till vad en gammal kamin gör. Allra bäst för miljön är de Miljömärkta kaminerna. Du får både mindre utsläpp och lägre vedförbrukning.

Och hur är det med kakelugnar?

- Kakelugnens långa kanaler innan röken leds ut i skorstenen gör att de är mycket miljövänliga. De har faktiskt bäst verkningsgrad av alla eldstäder: 93 procent av vedens energi stannar i huset.

Till sist: har du någon särskild favorit bland kaminer och kakelugnar som du skulle rekommendera?

- Contura 35T, den har jag hemma! Det är en täljstenskamin med värmemagasin som lagrar värmen och brinner fantastiskt. Dessutom är den snygg och har vunnit Red Dot Design Award. Sedan gillar jag verkligen Gabriels kakelugnar - riktiga värmemaskiner som lagrar värmen i 24 timmar.

Behöver du personlig hjälp?

Vi på Mariebergs finns här för att hjälpa dig personligen.
Kontakta oss gärna genom att gå vidare med knappen nedan!
Personlig hjälp
Help
2018-08-21 07:56:13
3
2262--45
dd14bf163c96e71a9fe1673d55dcdaa7
919
948
1147