Fakta om kakelugnar

I Sverige har kakelugnar använts som värmekälla sedan mitten på 1700-talet. En traditionell kakelugn består av en tegelmurad stomme med fem rökkanaler som är klädd med kakel.

Kakelugnar hos Mariebergs.

Så muras en kakelugn

Kakelugnens stomme och rökgångar muras med tegel och bruk av lera och sand, en del lera samt tre delar sand som blandas till ett smidigt bruk. Det mjuka lerbruket gör att kakelugnen kan röra sig och följa med värmeutvidgningen men också att kakelugnen kan plockas ned och flyttas eller sättas om utan att kaklen går sönder.


En traditionell svensk kakelugn muras med fem kanaler. Det ger en längd på rökkanalerna om cirka tio meter, där rökgaserna först stiger upp i den mittre kanalen, vidare ner genom de båda främre sidokanalerna, vänder uppåt genom de båda bakre sidokanalerna, varefter rökgaserna passerar spjället i kakelugnens bakre övre del och fortsätter ut till skorstenen. På så vis hinner energin i veden avlagras i teglet och temperaturen sjunker från cirka 800 grader i eldhärden till omkring 200 grader när den når skorstenen. Därefter avges värmen långsamt till rummet.


Moderna kakelugnar

En modern kakelugn som tillverkas idag ser precis likadan ut när det gäller utsidan. Insidan, alltså stommen, har oftast även den fem rökkanaler men när det gäller materialet i stommen har teglet bytts mot eldfast gjutmassa. För att göra stommen ännu tyngre har man blandat in olivinkross. Olivin är en vulkanisk bergart med mycket god värmelagringsförmåga. Resultatet av detta är att en modern kakelugn väger cirka 1300 -1500 kg, jämfört med en traditionell kakelugn som väger ungefär 800 - 1000 kg.


Skillnaden mellan moderna och antika kakelugnar

Den största skillnaden mellan en modern kakelugn och en traditionell kakelugn är dock inte vikten. Det är eldstaden. Där man i en traditionell kakelugn eldar direkt mot teglet har man i en modern kakelugn satt in en kassett. Kassetten har en tätslutande lucka och väl kontrollerade luftintag som fördelar luften i brännkammaren för att uppnå optimal förbränning. Den har även glaslucka så att man kan njuta av den vackra elden.Behöver du personlig hjälp?

Vi på Mariebergs finns här för att hjälpa dig personligen.
Kontakta oss gärna genom att gå vidare med knappen nedan!
Personlig hjälp
Help
2018-08-21 07:57:44
3
8342--45
5f61d2b1914fba041dffcd94e03c764c
919
948
959